ORESKOVICA


                             

Основна школа Ђура Јакшић

 

Према сећањима Светозара Ивковића, која је 1954.године записао први летописац и директор школе Драган Јовићевић, школа у Орешковици отворена је 1893.године и била смештена у згради општинског одбора.

Садашња зграда изграђена је 1934.године. прикупљање и обезбеђивање средстава трајало је дуго. 1928.године упућена је молба Министарству просвете да додели помоћ од сто хиљада динара за подизање нове школске зграде. Велике заслуге за њено подизањеимали су учитељи Момчило и Радмила Донић који су овде службовали од 1928-1934. године.

Школске 1953-1954. године школа се претвара у осмогодишњу и обавезни су да долазе ученици из Добрња и Вошановца. Припајањем ових школа ( Добрње са 113 ученика и Вошановац са 75 ), осмогодишња школа у Орешковици у свом пуном саставу изгледа овако: има 13 наставника, 516 ученика распоређених у 11 одељења. То је највећи број ученика који је школа икада имала и од тада је у сталном опадању.

Садашњи изглед школске зграде постигнут је после неколико реновирања и дограђивања:

-1968.године подигнут је спрат над једним делом школске зграде, а у годинама које су следиле уведена је вода, отворена је ђачка кухиња, инсталирано је централно грјање, адаптирано поткровље.

-1997.године школа је опремљена савременим намештајем из Немачке који је поклон мештана који ради у иностранству Миодрага Милића.

Четвороразредне школе у Добрњу и Вошановцу такође су веома старе и основане у 19. веку.

Школа данас има 166 ученика распорећених у 11 одељења. Наредне 2006/07број ученика ће се мало повећати.

Ове године у Орешковици је било 118 ученика, у Добрњу 31 а у Вошановцу 17 ученика.

Ученици школе изучавају два страна језика : француски у млађим и енглески у старијим разредима као обавеѕне предмете. У нижим разредима се као изборни предмети изучавају: Верска настава,Од играчке до рачунара,Народна традиција и Чувари природе.

У 7. и 8. разреду као изборни предмет изучава се информатика.

У школи ради 20 наставника-8 са високом стручном спремом, 10 са вишом и 2 са средњом стручном спремом. 11 наставника ради у две или више скола а настава је 90% стручно заступљена. Од 20 наставника 18 путује а само двоје живе у месту рада ( учитељ Томислав Петровић и учитељица Сандра Антић ).  

Директор школе са најдужим мандатом био је Томислав Петровић. Он је на овој функцији провео 21 годину.

Садашњи директор школе је Љубица Стојиловић.

Школа је одувек успешно обављала своју образовну делатност што показују резултати на општинским, окружним па и републичким такмичењима. На пример 2004. године треће место на републичком такмичењу из биологије заузела је Славица Милић. И у овој школској години школа је имала представнике из биологије, математике, физике, хемије, српског језика, историје, географије и рецитовања.

Најуспешнији су били Сања Милић- друго место из српског језика на општинском такмичењу за 6. разред; Александра Савић ученица 3. разреда- прво место на општинском такмичењу рецитатора и учешће на међуопштинском такмичењу; Златко Костић ученик 7. разреда-представник на међуопштинском такмичењу из хемије; Стефан Кузмановић ученик 4. разреда- треће место на шаховском турниру у Петровцу; школска екипа девојчица треће место у кошарци; школска екипа дечака- друга места у рукомету и кошарци и треће у малом фудбалу;

Наша школа се међу првима укључила и пратила актуелне програме. Уз петровачку школу и школу из Великог Лаола прва је урадила Развојни план и пројекат Књига и компјутер којим је конкурисала и добила Школски грант за побољшање квалитета наставе. За пројекат Књига и компјутершкола је добила средства Светске банке. Започето је најпре адаптацијом простора застакљена је улазна тераса, постављена је алуминијумска столарија а средства је обезбедио Председник општине у име локалне самоуправе, који је и један од потписника овог пројекта. У оквиру пројектних активности даље се планира опремање простора за школску библиотеку са медијатеком. Почетком јуна један број наставника је присуствовао семинару Дигитална учионица на учитељском факултету у Београду.

У области инфраструктуре у овој школској години обављено је постављање подова у 3 учионице и трпезарији. Средства су обезбеђена акцијом родитеља и локалне самоуправе. На опремању школе савременим наставним средствима непрестано се ради у складу са могућностима и средствима. Школа има 5 рачунара у Орешковици, 2 штампача, телевизор, ДВД, ЦД-касетофоне.

У оквиру школе налази се истурена група  вртића Галеб из Петровца -група Цветићи. Вртић постоји већ 8 година а сада као васпитач ради Силвана Мартиновић. Адаптирање садашње просторије помогли су родитељи. Због малог простора садашње просторије покренута је акција оспособљавања помоћне зграде у школском дворишту како би најмлађи имали више простора за учење, игру и дружење.

Вртић је учествовао на бројним такмичењима и Дечјим фестивалима.

На конкурсу за тему Мајчино млеко најбоља храна ове године на републичком такмичењу у Пожаревцу освојили су 1. место.

На фестивалу музичког стваралаштва деце и васпитача који је одржан 10.03.2006.у Смедереву Ана Кузмановић је освојила 1. место за извођење изворне песме из Орешковице Имала мајка две девојке.

Учествовали су и на фестивалу модерних и традиционалних игара у Пожаревцу 30.05.2006.године, као и на конкурсу Здрава храна-исхрана некад и сад у месецу октобру 2005.године.

  Тел: 012/345-836