ORESKOVICA

 


     

 

Орешковица данас

 

На дванаестом километру југозападно од Петровца на Млави налази се село Орешковица које данас има 346 домаћинстава и 1396 становника.

Од укупног броја, 200 домаћинстава се баве искључиво пољопривредом, 110 је мешовитих, а остала домаћинства стичу приход из радног односа.

На раду у иностранству се налази око 300, а у насељу , у општини и другим насељима запослено је око 40 радника.

Као и многа друга насеља, тако и Орешковица спада у ред оних која имају негативну стопу обнављања становништва на шта указује податак да се у последњих десет година просечно годишње родило мање деце него што је умрло мештана.

Укупна површина насеља износи 1649 хектара и од тога под ратарским културама се налази 1145 ha, под шумама 191 ha, под воћњацима и виноградима 195 ha, под ливадама и пашњацима 90 ha и под повртарским културама 25 ha и тд.

Орешковица се граничи са : Вошановцем, Добрњем, Буровцем, Табановцем и Крвијем у општини Петровац, Витежевом и Породином у општини Жабари и Дубницом у општини Свилајнац.

Орешковица има Основну школу Ђура Јакшић , цркву, амбуланту, пошту,  Дом културе, Ловачки дом, задругу Драгошево, спортска игралишта за велике и мале спортове, месну канцеларију, 3 продавнице, 1 кафану, 2 кафићa, неколико занатских радњи.

На самом улазу у насеље на брду налази се Противградни полигон и Регионални центар Републичког хидро-метереолошког завода.  

 

       

Вуновлачара