ORESKOVICAДом културе и културно уметничко друштво

 

Дом културе у Орешковици је изграђен 1951. године. Обухвата укупну површину од 330 m2. Адаптиран је 1988. године и то у унутрашњости је потпуно обложен ламперијом, изнова је изграђен кров и уређена спољна фасада. У њему се организују приредбе, већи скупови грађана Такмичење села и друге културне манифестације за потребе омладине, али и свих генерација заједно.

Орешковица је у такмичарској 1994/95. години била првак општинског Такмичења села и заузела друго место на регионалном такмичењу.

 Културно-уметничко друштво је формирано 1960. године и носи име песника Бранка Радичевића. Окупља фолклорну, музичку, рецитаторску и драмску секцију. У овом саставу има око    чланова.

Међутим, постоје подаци да је културно-уметничко друштво постојало и раније под називом Максим Милић и да је осим фолклорне секције постојала и драмска секција о чему сведоче следеће фотографије:

 

26.06.2005.године изабрано је ново руководства КУД-а у следећем саставу:

Председник-Сандра Антић

Потпреседник-Каролина Милић

Секретар-Синиша Милић

Културно-уметничко друштво је дало неколико приредби и од прикупљеног новца планира се куповина неких делова народне ношње. Пошто је народна ношња веома скупа  КУД је затражио помоћ и од грађана који би својим уделом помогли ову акцију. На приредби која је одржана 7.01.2006. подељене су захвалнице људима који су финансијски помогли КУД:

Мартиновић Предраг -100 евра

Милић Миодраг-100 евра

Кузмановић Тихомир-100 евра

Миловановић Милорад-50 евра

Од дела прикупљеног новца купљено је 10 влашких шубара ( 100 евра).

Мало касније Михајловић Божица је КУД-у помогла са 50 евра.

Овом приликом позивамо све људе добре воље да  новчаним доприносом према својим могућностима   допринесу очувању народне традиције и омогуће да млади чланови КУД-а могу имати одговарајућу ношњу из других крајева наше земље ( првенствено влашку ношњу). Само предња и задња кецеља женске влашке ношње износи 55 евра тако да би нам и најмања помоћ добро дошла.

Унапред захвални чланови КУД-а

Тел. О12/345-940, 345-897